top of page

SINGLE POST

Hoe omgaan met de emoties van kinderen

inspirerendleven.nl

Inspirerend leven |

Brandpepper | www.brandpepper.nl

7-9 minutes

Hoezeer we ook ons best doen om een veilige en liefdevolle omgeving voor onze kinderen te creëren, de minder leuke ervaringen horen er ook bij. Heftige gevoelens kunnen een lange, diepe indruk achterlaten op een kind, in het bijzonder op sensitieve kinderen. Hoe een kind iets ervaart en verwerkt hangt voor een heel groot deel af van hoe wij als ouders daar mee omgaan. Hoe wij met een lastige situatie omgaan is uiteindelijk hoe we ons kind leren met lastige dingen om te gaan. Hieronder volgen tien tips.

In vrijwel elke situatie is er wel even tijd voor jou om een keer rustig en diep adem te halen. Als we zien dat ons kind pijn heeft of het moeilijk heeft willen we er graag direct heen rennen en het ‘oplossen’ maar een paniek reactie van ons helpt niet. Probeer rustig te blijven, haal diep adem en ga dan je kind helpen.

Hoe moeilijk het ook is voor ons om onze kinderen te zien huilen, direct opgetild en geknuffeld worden is niet altijd wat onze kinderen het liefste willen of nodig hebben. Wanneer ze zelf de keuze mogen maken, kiezen kinderen er soms voor om even zelf met hun gevoelens te worstelen.

Voorkom dat je je eigen behoeftes op je kind projecteert en vraag wat hij of zij zelf wil: “Je bent gevallen. Wil je een knuffel, of wil je liever even op jezelf blijven?”

Gevoelens willen gevoeld worden. Hoe harder we ze wegdrukken of ontkennen, hoe harder ze gaan schreeuwen. Voor veel van ons is het moeilijk om onze kinderen te zien huilen of boos te zien zijn. Het voelt niet fijn en het liefst zouden we willen dat het snel weer over is. Dat is een erg begrijpelijke reactie. Kinderen hebben echter de behoefte om hun gevoelens te uiten, volledig en vrij, zodat ze deze los kunnen laten en verwerken. We kunnen ze helpen door te laten merken dat gevoelens helemaal ‘oké’ zijn.

Gevoelens die geuit worden, worden niet opgekropt en dat is een belangrijke les om te leren. Als onze kinderen in contact blijft met hun echte gevoel zal dat ook later in het leven veel voordeel opleveren. Het helpt ze te voelen wat ze willen, keuzes te maken en met het voelen en aangeven van hun grenzen.

Als je moeite hebt met de heftige gevoelens van je kind, onthoud dan dat ze nooit persoonlijk zijn en dat ze vaak een pijnplekje in onszelf weerspiegelen. Door eerlijk naar jezelf en je eigen onverwerkte gevoelens te kijken en je eigen innerlijke kind te helen wordt het steeds makkelijker om met de gevoelens van je kind om te gaan.

Kinderen hebben liefdevolle en duidelijke grenzen nodig om zich veilig te voelen. De meesten van ons weten dat onze kinderen bijzondere zielen zijn met een diepe innerlijke wijsheid. Daardoor kunnen we soms geneigd zijn om ze volledige vrijheid in alles te geven. Maar ondanks de grote innerlijke wijsheid van onze kinderen, zijn ze niet onafhankelijk van ons en hebben ze ons nodig om te overleven. Met heldere, duidelijke grenzen laten we zien dat wij de kalme, geaarde, sterke ouders zijn die hen veilig door het leven heen begeleiden. Als je onduidelijk bent door steeds over je grenzen heen te (laten) gaan of inconsistent bent met het stellen van grenzen dan kan dat onvoorspelbaar en overweldigend voelen voor een kind. Dat kan leiden tot grote emotionele uitbarstingen bij kinderen.

Kinderen laden op als we ze onze volledige aandacht geven. Ze hebben dit nodig. Aandacht is een basis behoefte in kinderen om te overleven. Daarom zullen kinderen wanneer deze behoefte niet vervult wordt, van alles proberen om dit toch te krijgen.

Dat betekent niet dat je altijd en overal fysiek bij je kind aanwezig hoeft te zijn. De behoefte varieert afhankelijk van de leeftijd van je kind en is anders voor elk kind. Zolang een kind zich maar echt verbonden en gezien voelt en regelmatig even de ruimte krijgt om op te laden.

Als je kind overstuur is, of daarna wanneer het weer gaat kun je even ruimte maken om je volle aandacht aan je kind te geven en je kind te laten sturen wat jullie gaan doen.

Water is magisch, voor kinderen en volwassenen. Laat je kind een douche of bad nemen of zwemmen als het dat wil. Het voelen van water over ons lichaam werkt ontspannend en helpt ons kalmeren. Het werkt ook heel goed voor onze kinderen om hun energie op te schonen en energieën en gevoelens die opgepikt zijn van anderen weer kwijt te raken.

Als je kind emotioneel of overstuur is kun je helpen door zijn of haar energieveld op te schonen. Vaak zitten gevoelige kinderen vol met prikkels en gevoelens van anderen die ze overal opgepikt hebben. Dit opschonen kun je zelf voor je kindje doen door te visualiseren dat een helder wit licht vanaf de top van het hoofd van je kindje langzaam naar beneden stroomt en zijn of haar hele lichaam vult, terwijl het onderweg alle energie opschoont en balanceert.

Wanneer je kind oud genoeg is én het leuk vindt kun je dit ook samen doen met een spelletje of een liedje. Dit werkt ook erg goed voor het slapen gaan. Niet alleen voor gevoelige kinderen, ook voor gevoelige ouders.

De vrije natuur is een heerlijke plek voor kinderen om rond te rennen. Vrij spelen en rond rennen buiten in de natuur heeft als groot voordeel dat het onze kinderen helpt om te balanceren, om te gronden in hun lichaam en om energieën en gevoelens die opgepikt zijn van anderen weer kwijt te raken.

Fysieke aanraking is een menselijk behoefte. Het helpt kinderen om te gronden en om zich veilig en comfortabel in hun lichaam te voelen. Knuffels doen wonderen en zijn helend. Niet elk kind zit daar altijd op te wachten, maar er zijn veel manieren om elkaar aan te raken: Afhankelijk van de leeftijd en behoeften van je kind kun je (baby-) massage proberen, lekker dicht tegen elkaar aan kruipen bij het voorlezen of een filmpje, een beetje stoeien samen, dansen, knuffelen, trucjes doen, maar net wat jullie leuk vinden.

Gevoelige kinderen zijn ontzettend open en pikken alles op wat wij voelen. Als wij druk, moe, onhelder of uit balans zijn dan reflecteren kinderen dat direct terug. Je kent vast die momenten dat jij net haast hebt en je kind spontaan in de weerstand schiet en niet meer wil meewerken. Of de dag dat jij moe bent en het echt even niet kan hebben, gaan je kinderen kijken hoeveel grenzen en knopjes ze bij je kunnen vinden.

Alles wordt makkelijker als je zelf energetisch in balans bent. Maak er een gewoonte van om regelmatig ook goed voor jezelf te zorgen. Haal een paar keer diep adem, laat je energie rustig terugzakken in je lichaam. Leg je hand op je hart of je buik als je dat fijn vindt. Roep alle energieën terug van jou die je ergens achter hebt gelaten en laat alle energieën en gevoelens los die niet van jou zijn.

Vanuit je eigen balans is het veel makkelijker om om te gaan met de gevoelens van je kind, en voor je kind is het veel makkelijker om weer rustig te worden als jij rustig bent.

Ik hoop dat deze suggesties behulpzaam voor je zijn. Voel je vooral niet schuldig als het een dagje even niet lukt. Daar heeft niemand wat aan, ook je kind niet. We zijn allemaal ook menselijk, en niets is zo waardevol in ouderschap als een gezonde dosis humor en relativering.

bottom of page